Tips voor de aanschaf van een e-bike

De elektrische fiets wordt echt steeds populairder in Nederland, mensen zien de fiets met ondersteuning steeds meer als fijne vervanging van de auto. Het is ineens een stuk eenvoudiger om langere afstanden af te leggen. Doordat de populariteit aan het toenemen is zijn er ook enorm veel verschillende vormen, maten en prijsklassen. In deze blog gaan we jou helpen om deze oriëntatiefase te vereenvoudigen om uiteindelijk jouw ideale elektrische fiets te kopen. 

De actieradius

Tijdens het aanschaffen van een elektrische fiets is het goed om te kijken naar de actieradius van de fiets. Wanneer je graag lange afstanden gaat fietsen is het fijn om een elektrische fiets te kiezen met een grote actieradius. 

Type ondersteuning

De ondersteuning die mogelijk is op je elektrische fiets komt in verschillende varianten. Over het algemeen zijn dit twee verschillende soorten ondersteuning, rotatieondersteuning en trapkrachtondersteuning. Bij rotatieondersteuning herkent de motor bewegingen en zal je direct ondersteuning voelen. Trapkrachtondersteuning voelt aan hoeveel kracht je op de pedalen uitoefent. Hoe meer kracht je levert hoe meer ondersteuning je zal krijgen. 

Locatie van de accu

De elektrische fiets heeft verschillende plekken waar een accu geplaatst kan worden, de positie is bepalend voor de balans van je fiets. Het is namelijk een zwaar onderdeel van je fiets. In vele gevallen is de accu geplaatst in de bagagedrager, de aandrijfmotor of in de voornaaf. In sommige gevallen zit de accu verwerkt in de kettingkast of in het frame. 

Positie van de motor

Naast de locatie van de accu is de positie van de motor ook een belangrijk onderdeel voor de balans van je elektrische fiets. Toch is het voornamelijk een kwestie van je persoonlijke voorkeur en prijs. Op de markt zijn nu elektrische fietsen te vinden met de volgende motorposities voorwiel-, achterwiel- , of middenmotor. 

Gewicht van de elektrische fiets

Doordat je op een e-bike te maken hebt met zowel een accu als een motor ligt het gewicht wat hoger dan bij een normale fiets. Toch is dit tijdens het fietsen zelf geen probleem, je zal er enkel hinder van ondervinden bij het maneuvreren met je fiets. Denk hierbij aan het verplaatsen van je fiets door smalle gangetjes, een schuur of een gallerij. Ook als je je fiets mee wil nemen op de auto zal je wat meer kracht moeten verzetten om je fiets bovenop de bagagedrager te krijgen.

You may also like...